Esittely

Ollakseen Gardenin tarina alkaa vuodesta 2017, jolloin me, Salla-Maria ja Antti-Veikko, ostimme Ollaksen pientilan Pernajan Pitkäpään merenrantakylästä. Näimme villiintyneessä tontissa paljon mahdollisuuksia, joihin Tuula tarttui. Hän vuokrasi meiltä maata puutarhatuotantoa varten ja tarjosi meille työtä kodin yhteydessä.

Tonttimme on vain puolen hehtaarin kokoinen, joten viljelymme on maailman mittakaavassa todella pienimuotoista. Pienestäkin tilasta voi kuitenkin saada paljon irti, kun tilaa käyttää oikein ja maaperä pidetään hyvässä kunnossa ja elävänä ympäri vuoden. Kasvatammekin valtaosan yksivuotisista kukistamme ”no dig” -menetelmällä, joka tarkoittaa, että maaperää ei käännetä vaan se katetaan ravinteikkaalla kompostilla ja olki- tai paperikatteella. Tällöin maahan muodostuneet mykorritsat ja vanhat juuristot jäävät ehjiksi, imien itseensä ja luovuttaen hitaasti taimille elintärkeitä ravinteita ja kosteutta. Myöskään turhaa hiiltä ei vapaudu ilmakehään, kun maa jätetään kääntämättä.
Pienessä tilassa ja kodin yhteydessä viljelyn hyvä puoli on, että jokaisen kukan, puun ja pensaan kasvua on mahdollista seurata ja tukea koko ajan, ja puutarhassa on mahdollista hyödyntää kiertotaloutta, kuten tuhka-, komposti- ja bokashilannoitusta.

Olemme rakentaneet Ollakseen Gardenin puutarhaa vuodesta 2018, jolloin vanha, kaadettu, piiskataiminen ja kantoinen metsänpohja kuorittiin pengerrykseksi tontin laidalle samalla, kun puutarhaan kaivettiin savipohjainen sadevesilampi. Multaa, soraa ja kiviä on huhkittu paikoilleen hartiavoimin satoja tuhansia tonneja, taimia istutettu ja siemeniä kylvetty, eikä loppua näy. Hiljalleen alue muotoutuu monimuotoisemmaksi ja kukoistavammaksi. Tavoitteena on mahdollisimman ekologinen, hyvinvoiva, helppohoitoinen ja runsasta satoa tarjoava puutarha, joka samalla palvelee luonnon monimuotoisuutta ja hoitaa itse itseään.

 

Salla-Maria Salo

Salla-Maria on puutarhamme suunnittelija, kukkataiteilija ja kasveille elämän puhaltava voima.

Olen aina rakastanut kukkia. Lapsena keräsin niittykukkia kimpuiksi ja kiersin ovelta ovella myymässä niitä omakotitalolähiömme asukkaille. Tunsin satoja kasveja, lintuja ja hyönteisiä nimeltä. Niityt ja metsät kutsuivat leikkiin, ja nämä leikit johdattivat minut ammattitaiteilijan uralle. Minusta tuli näyttelijä ja muusikko, ja olenpa kirjoittanut myös tilataide-runoteoksen metsään.

Kasvaessani luontoleikit vähenivät, mutta kukat pysyivät. Keräsin joutomailta villikukkia maljakkoon itselleni ja rakkaille läheisille, eikä mikään maljakkokukka ole koskaan tuottanut niin suurta iloa kuin sellainen, joka on kasvanut rauhassa auringon, sateen ja tuulten alla, joka on aito, tuoksuva ja joka todella tietää, mitä on elämä. Sellaisella kukalla on tarina, kuin vanhoilla esineillä ja paikoilla.

Kun aloimme kunnostaa Ollaksen tilaa, huomasin suurimman intohimoni suuntautuvan puutarhaan, sen suunnitteluun ja etenkin kukkiin. Rakastan kukkien kasvattamista, poimimista ja niiden asettelua. Sitä polkua olen nyt lähtenyt seuraamaan, ja uskon sen johdattavan minut vielä useiden hienojen hetkien, löytöjen ja kohtaamisten äärelle.

Koen, että Ollaksen puutarhassa on tilaa läsnäololle, aisteille ja luovuudelle. Se on paikka, jossa yhdistyvät koti, työ, intohimo, kasvu ja koko elämän kirjo, ja jonka moniulotteista, elävää taulua maalaan vielä pitkään.

Antti-Veikko Salo

Antti-Veikko on puutarhan nikkaroija ja ruokatuotantoon intohimoisesti suhtautuva kokeilija.

Ollaksen tilalla pyritään mahdollisimman ekologiseen viljelyyn. Tavoitteena on ylläpitää ja edistää elämää ja samalla kasvattaa luonnon monimuotoisuutta – resurssien kuluttamisen sijaan. Ajatus on mielestäni kaunis.

Kasvien tuotannon pitää sopeutua luonnon asettamiin rajoihin, ei päinvastoin. Meidän tulee ratkaista, miten vähennämme ilmastopäästöjä, ylläpidämme luonnon monimuotoisuutta, huolehdimme maaperän elinvoimaisuudesta ja minimoimme pitkien kuljetusmatkojen tarpeen.

Ruoka ja sen tuotanto on aina kiinnostanut minua. Muistan elävästi, kuinka ylpeä olin ensimmäisestä itse leipomastani leivästä. Olin viisivuotias, ja kotona vanhempien kanssa tehty limppu paitsi näytti, myös maistui aivan oikealta leivältä – jopa paremmalta kuin kaupasta ostettu.

Haaveenani on, että Ollakseen Gardenin toimintaa laajennetaan tulevaisuudessa myös ruoantuotantoon. Olisi hienoa löytää keinoja ruokkia ihmiset ravitsevasti, terveellisesti ja eettisesti – ruoan mausta ja estetiikasta tinkimättä.

Tuula Vuori-Salo

Tuula on yrityksen omistaja ja Ollakseen Gardenin toiminnan mahdollistaja.

Olen ollut jo pidempään huolissani maailman tilasta ja ilmastonmuutoksesta. Ekologisella, hiiltä sitovalla liiketoiminnalla toivon omalta osaltani voivani parantaa tilannetta. Uskon, että maailma muuttuu pieni teko kerrallaan. Tämä viljelytoiminnan mahdollistaminen on yksi minun ekoteoistani.

Ammatiltani olen psykologi ja työnohjaaja, ja lisäksi minulla on mindfulness-ohjaajan koulutus. Yrityksen nimellä ”Ollakseen” on minusta tärkeä merkitys nykyajan kiireiselle ihmiselle, ja toivon sen sanoman vaikuttavan myös asiakkaisiin yritykseni toiminnan kautta.