Maa­lis­kuun mer­kin­tö­jä puutarhalta

6.4.2021

Toivon ja lisääntyvän valon kuukausi, jonka aikana voi vihdoin aloittaa kylvöt tosissaan. En pysty sanoin kuvaamaan, miten hyvältä tuntui laittaa sormet multaan, kun ulkona paukkui pakkanen ja puutarhan peitti lähes metrin paksuinen hanki. Sisällä lämmitettiin sekä leivinuunia että kakluunia ahkerasti, mutta yläkerran ikkunasta paistoi sisään jo aurinko ja lämmitti huonetta.

Verannalla kasvoi ruukuissa muutamia narsisseja, helmililjoja ja kirjopikarililjoja, jotka antoivat kirkkaan kevättaivaan väreissä vihjeitä siitä, mitä parin kuukauden päästä tuleman pitää. Ostin ihanan viher-purppurakukkaisen jouluruusun taimistolta, ja keräsin siitä muutaman varren ensimmäiseen kevätkimppuun. Toukokuussa se pääsee muiden jouluruusujen kanssa maahan, kun rakennamme penkereen mäkeen suuret puolivarjon perennapenkit.

Maaliskuussa oli muutoin melkoinen kiire ja tohina. Kävin viimeisiä Floret Flowerin kurssimateriaaleja läpi, tein kylvö- ja istutussuunnitelmaa (mikä on melkoinen operaatio ainakin ensimmäisinä viljelyvuosina), suunnittelin kukkatarhan laajennuksia, laskeskelin niin kylvöjen, tilattavien puu-, perenna-, pensastaimien sekä uusiin kasvatuspenkkeihin tarvittavan mullan ja kaikenlaisten kasvatustarvikkeiden kuin puutavaran määrää. Nikkaroin kasvihuoneeseen pöydän vanhasta metallikehikosta ja navetasta löytyneistä lankuista ja multapenkkeihin kehikot, ja käsittelin kasvihuoneen puupintoja punamullalla ja puuöljyllä. Istutin kruunuvuokot ja jaloleinikit maahan ja ruukkuihin, samoin daalioiden juurakot. Kylvin esikasvatuskylvöjä kasvihuoneessa ja siirsin sisällä aiemmin tekemiäni kylvöjä kasvihuoneen viileyteen. Opettelin ymmärtämään lämpöpuhallinta, jonka pitäisi estää kasvihuoneen pakastuminen tällä epävakaalla välikaudella. Asensimme kattoluukut, joita termostaatit availevat ja sulkevat lämpötilan mukaan. Kasvihuoneessa oli jo aurinkoisina päivinä niin lämmin, että oli riisuttava huivi ja villapaita ja haettava kesähattu suojaamaan auringonpistokselta. Sain tosissani kokea yhtäkkisen kesän, ihan vain läpinäkyvien seinien ja auringonpaisteen sekä pikkuruisten siementen ja taimien avulla! Ja samalla valoisa aika piteni iltaisin ja joutsenet, kurjet, lokit ja mustarastaat palasivat etelästä.

Yksi maaliskuun suurimpia kohokohtia oli kuitenkin se, kun pääsin toteamaan, että syksyllä istutetut sipulikukat ovat selvinneet syksyn myyrätuhoilta. Mullan uumenissa, hangen alla talven ajan levänneet jalokivinarsissit ja kaikki ihanat yksinkertaiset, ripsureunaiset, pionikukkaiset, siveltimenvetokuvioiset ja papukaijatulppaanit sekä muut kevään ja alkukesän kukat alkoivat maaliskuun lopulla nostaa hiippojaan valoa kohti.
Niinpä avasin kevään viikkokimpputilaukset pääkaupunkiseudulle. Puutarhan kevään etenemistä mukailevaa viiden kimpun sarjaa on tarjolla muutamalle kymmenelle ensimmäiselle tilaajalle. Kimput toimitetaan Helsingin ja Espoon suuntaan aina perjantaisin: 14.5., 21.5., 28.5., 4.6. ja 11.6. Katso täältä toimituspaikat ja -ajat, tai kerää vähintään 5 tilaajan joukko ja toivo toimitusta omalle asuinalueellesi. Ole nopea, sillä näitä kukkia et löydä kukkakaupoista tai marketeista, ja ne menevät kaupan nopeasti!

Siispä vaikka tekemistä on riittänyt, se on myös ollut hyvin rauhoittavaa ja auttanut jaksamaan kiireen keskellä. Toivottavasti kevät on luonut sinuunkin uutta energiaa ja uskoa. Jos mieli on levoton, suosittelen pientä hetkeä mullan, siementen ja kasvun ihmeen parissa. Hengitys tasaantuu ja syke rauhoittuu.

Kaunista elämään heräilevää huhtikuuta toivotellen,

Salla-Maria